Kurksmaak in wijnen - de wijn heeft kurk

TOP WIJNEN TEGEN SCHERPE PRIJZEN MORGEN IN HUIS!

Wijn die naar kurk smaakt


Wijnen die kurk hebben wordt niet altijd door een ieder herkend. Want wanneer weet je nou zeker dat een wijn kurk heeft? Dat leest u verderop in dit artikel. Overigens zijn losse stukjes kurk in de wijn geen teken dat de wijn bedorven is en een beetje schimmel aan de onderkant van de kurk evenmin.

Kurksmaak ontstaat door schimmels

Wanneer een wijn kurk heeft, bedoeld men dat de wijn naar kurk smaakt. Kurksmaak kun je direct herkennen, de wijn ruikt chemisch en muf en kan een scherpe nasmaak hebben. Een grote teleurstelling zoals altijd, want je bent toch verheugd een mooie wijn te proeven. Kurksmaak ontstaat door besmetting met schimmels en bacterien die na een chemische verbinding trichlooroanisole kunnen vormen. Ook flessen met een schroefdop kunnen dus kurk hebben, besmetting van de wijn kan immers tijdens het gehele productieproces plaatsvinden.

Help, mijn wijn heeft een kurksmaak

Het percentage van wijnen met kurksmaak ligt ongeveer op 3%. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is het niet de kurk die de schuldige is aan de kurksmaak zoals men altijd heeft gedacht.

Herkent u kurk in de wijn dan kunt u meerdere dingen doen. De fles direct terugbrengen naar de wijnhandelaar. Twijfelt u of het kurksmaak is, dan kunt u ook de wijn decanteren. Op deze manier kunt u van de ongewenste luchtjes in wijn afkomen. Heeft de wijn echt kurk dan blijft deze geur permanent aanwezig.

Lees meer interessante wijninformatie

Meer lezen over de houdbaarheid van wijn?